De eerste Barnard-dag => CLICK HERE

Wist U dat
-     De ster +4º 3561, in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager), beter bekend staat onder de naam 'Barnard ster' nadat Edward Emerson Barnard die ster in 1916 bestudeerde?
De basisgegevens betreffende Barnard Ster zijn: magnitude: 9,54; afstand tot de zon: 5,9 lichtjaar; lichtsterkte zichtbaar spectrum: 0,05 % van de zon; straal: 12% van de zon; massa: 15% van de zon; declinatie: 4º 33'; rechte klimming: 17h 55'; snelheid: 10,3 arcsec/jaar; lichtsterkte infra-rode spectrum: 0,37 % van de zon; spectrum: M5; temperatuur: 3330 K (58% van de zon).
-     Edward Emerson Barnard in 1892 ook een maan van Jupiter ontdekte die hij 'Almathea' noemde?
De Amerikaanse astronoom E.E. Barnard leefde van 1857 tot 1923 en bestudeerde behalve Almathea ook Barnard ster (+4º 3561) en de komeet van Barnard.
-     Er ook een komeet en een nevel bestaan waaraan de naam Barnard verbonden is?
De 'Komeet van Barnard' werd gezien in 1889, door de Amerikaanse astronoom E.E. Barnard, en zal in 2017 opnieuw de aarde passeren. De paardenkopnevel, in het sterrenbeeld Orion, wordt ook wel aangeduid als 'Barnard 33' als herinnering aan het feit dat deze nevel voor het eerst werd beschreven en gecatalogiseerd door E.E. Barnard in 1913 en 1919.

-     Ook een krater op de maan vernoemd is naar Edward Emerson Barnard?

Barnardkrater is een inslagkrater gelegen 29.5° Z / 85.6° O met een gemiddelde diameter van 105 km.

-     Sint Barnard (Lyon, 778 - Wenen, 842) vanaf 817 aartsbischop van Wenen was?
Naar het einde van deze pagina
-     Barnard's Inn sinds het begin van de 15e eeuw deel uitmaakt van Gray's Inn, één van de vier zogenaamde 'Inns of the Chancery', waar Engelse juristen worden opgeleid?
In, of vlak voor, 1451 huurde Lionel Barnard een gebouw van de voorzitter van Lincoln's Inn om daarin Barnard's Inn onder te brengen. De vier Inns of the Chancery zijn een soort kostscholen waarin Engelse juristen door middel van colleges en schijnprocessen worden opgeleid. Hoewel de belangijkste functies inmiddels zijn overgenomen door de universiteiten zijn nog steeds alle Engelse juristen lid van van één van de vier Inns of the Chancery: Inner Temple, Middle Temple, Lincoln's Inn of Gray's Inn bestaande uit Staple Inn en Barnard's Inn.
-     Sir John Barnard genoemd wordt als de werkelijke auteur van de toneelstukken van Shakespeare?
Andere personen die genoemd worden als auteur van de stukken die gewoonlijk aan Shakespeare worden toegeschreven zijn, onder andere, Sir Francis Bacon, Edward de Vere (Earl of Oxford), William Stanley (Earl of Derby), Roger Manners (Earl of Rutland), Sir Walter Raleigh en Koningin Elisabeth I.
-    Een andere John Barnard ten tijde van de regering van Karel I verantwoordelijk was voor de muziek in St. Paul's Cathedral?
Voor deze baan zong John Barnard in het koor van de kathedraal te Canterbury. Hij verzamelde muziek van Byrd, Tallis, en anderen, in 'Selected Church Music', dat gedrukt werd in 1641. Enkele van zijn manuscripten is te vinden in het Royal College of Music, in Londen. John Barnard trouwde tweemaal, al zijn kinderen lijken jong te zijn overleden (informatie verstrekt door Daniel Bamford).
-     Een derde John Barnard in 1745 als burgemeester van Londen werd geïnstalleerd?
John Barnard (1685-1766) was een rijke koopman die in 1722 lid werd van het parlement waar hij een wet tegenhield die de belangen van de wijnhandel ernstig schade had kunnen toebrengen. In 1745 werd hij burgemeester (Lord Mayor) van Londen, een taak die hij zo goed vervulde dat hij wel de 'vader van de stad' genoemd werd. Er is van hem een standbeeld te zien in de Royal Exchange in Londen.
-     Charlotte Alington Barnard onder het pseudoniem Claribel vele liederen componeerde?
Charlotte Alington Barnard leefde van 1830 tot 1869. Met haar echtgenoot Charles Barnard woonde ze in Westgate en Pimlico (Verenigd Koninkrijk).
Haar bekendste composities zijn '
I cannot sing the Old Songs' en 'Come Back to Erin'.
-     Nog een andere John Barnard in 1855 tot gouverneur van de Amerikaanse militaire academie in Westpoint werd benoemd?
John Barnard leefde van 1815 tot 1882 en was als militair ingenieur betrokken bij de slag bij Tampico, in de oorlog tussen Mexico en de Verenigde Staten, en later in de slag bij Washington gedurende de Amerikaans burgeroorlog.
Van zijn hand verscheen in 1855 het boek 'Phenomena of the Gyroscope' (dat in 1872 werd heruitgegeven onder de titel 'Problems of Rotary Motion'), in 1859 'Dangers and Defences of New York', in 1862 'Notes on Seacoast Defence' en 'The Battle of Bull Run' en in 1863 'Artillery Operations of the Army of the Potomac'.
-     Er in de Verenigde Staten zeker tien steden en dorpen zijn met de naam Barnard?
Zo zijn er Barnards in Indiana, Kansas, Maine, Michigan, Missouri, New Jersey, New York, North Carolina, South Dakota en in Vermont.
-     Er een stad is in Engeland (County Durham) met de naam Barnard Castle?

-     Er een stad is in Amerika (Maine) met de naam Barnard Corner?

-     Er een stad is in Amerika (North Carolina) met de naam Barnardsville?

-     Zowel Andrew Francis Barnard als zijn neef Henry William Barnard generaal waren in het Britse leger?

Andrew Francis Barnard leefde van 1773 tot 1855 en was, onder andere, aanwezig bij de Slag bij Waterloo. Henry William Barnard leefde van 1799 tot 1857 en  was, onder andere, aanwezig bij de belegering van Sebastopol.
-     Edward Barnard admiraal was bij de Britse marine?
Edward Barnard (1781-1863) werd admiraal in 1851. Hij was betrokken bij de Slag bij Trafagar en voerde, onder andere, het commando over de Conway, de Hercules en de Cambridge.
-     Barnardia (Lindl.) een plantensoort is behorend tot de hyacinthen?
Deze soort, deel van de grote familie Liliacea (lelies), komt vooral in het wild voor. Alleen B. japonica wordt soms gekweekt.
-     Een middelgrote parkiet van de familie Psittacidae, uit Oost-Australië, Barnardsparkiet (Barnardius barnardi) genoemd wordt?

-     Lasiorhinus krefftii (de neushaarwombat, een Zuid-Australisch buideldier van de familie Vombatidae) vroeger bekend stond als Lasiorhinus barnardi?

De naamsverandering werd noodzakelijk toen vastgesteld werd dat twee soorten neushaarwombat, L. barnardi en L. gillespiei, eigenlijk maar één soort waren. Beide 'soorten' zijn beschermd sinds het begin van de jaren 1970.
-     Er een kleine eilandengroep is voor de kust van Australië (Queensland) met de naam North Barnard Islands?

-     Er een rivier is in Australië (New South Wales) met de naam Barnard?

-     Er een landtong is in Canada (North-West Territories) met de naam Barnard Point?

Naar het einde van deze pagina
Naar het begin van deze pagina
-     Lady Ann Barnard, schrijfster van 'Auld Robin Gray', geboren is als Ann Lindsay?
In 1793 huwde Lady Ann Lindsay, dochter van Sir James Lindsay (de vijfde graaf van Balcarres) met Andrew Barnard, regent van Kaap de Goede Hoop. Andrew keerde in maart 1794 terug naar Engeland maar Lady Ann bleef tot januari 1802 in Zuid-Afrika. Over haar verblijf aldaar schreef zij het boek 'South Africa a century ago'. Meer bekendheid verwierf zij echter met haar ballade 'Auld Robin Gray' (1772) die door dominee William Leeves op muziek werd gezet en later Alfred Lord Tennison inspireerde tot zijn gedicht 'Enoch Garden'. Lady Ann Barnard leefde van 1750 tot 1825.
-     Barnard College in 1889 werd opgericht door de Universiteit van Columbia (New York) ter ere van Frederick Augustus Porter Barnard die van 1864 tot 1889 president van die universiteit was?
Beroemde alumni zijn, onder andere, Raymond Ditmars (herpetoloog), Virginia Gildersleeve (staatsvrouw), Zora Hurston (schrijfster), Jeane Kirkpatrick (staatsvrouw), Margaret Mead (antropologe), Joan Rivers (actrice) en Ntozake Shage (schrijfster).
-     De eerste Amerikaanse regeringscommissaris voor onderwijs Henry Barnard heette?
De Amerikaanse pedagoog H. Barnard leefde van 1811 tot 1900 en was oprichter van de tijdschriften 'Connecticut Common School Journal', 'Journal of the Rhode Island Institute of Instruction' en 'American Journal of Education'.
-     Onder de fotografen die de Amerikaanse burgeroorlog hebben vastgelegd zich ook George N. Barnard bevond?
Als medewerker van de studio van Matthew Brady kwam ook de Amerikaanse fotograaf G.N. Barnard (1819 - 1902) in dienst van het Noordelijke leger. Zijn opdracht was bruggen, wegen en gebouwen te fotograferen. Daarnaast legde hij, op eigen initiatief, ook soldaten en de gevolgen van de oorlog vast. Kenmerkend voor zijn techniek is dat hij later wolkenpartijen aan zijn oorspronkelijke opnamens toevoegde waardoor een dramatisch, dreigend effect verkregen wordt.
In 1866 publiceerde hij zijn werk in het boek 'Photographic Views of Sherman's Campaign', dat in 1977 werd herdrukt.
-     George Gray Barnard een aantal beroemde standbeelden heeft vervaardigd?
De Amerikaande beeldhouwer G.G. Barnard leefde van 1863 tot 1938 en studeerde onder andere in Parijs. Tot zijn belangrijkste werken behoren het grafmonument van de Noorse dichter Severin Skovgaard, de monumentale ingang van het Capitool van de staat Pennsylvania in Harrisburg en het controversieële beeld van Lincoln in Lytle Park, Cincinnati, Ohio.
-     Dr.W.E. Gye en Dr.F. Welch hebben samengewerkt met Joseph Edwin Barnard?
De Britse fysicus J.E. Barnard (1870 - 1949) was als microscopist verbonden aan het National Institute for Medical Research te Londen. Daar deed hij, samen met W.E. Gye, onderzoek naar kankerverwekkende micro-organismen. Samen met F. Welch schreef hij later het toonaangevende boek 'Practical Photo-micrography'.
-     De schrijfster Louisa May Aliott enige tijd het pseudoniem A.M. Barnard gebruikt heeft?
De Amerikaanse schrijfster L.M. Alliot (1832-1888) werd onder haar eigen naam bekend met romans als 'Hospital Sketches', 'Jo's Boys' en vooral 'Little Women', maar schreef ook thrillers en korte verhalen onder het pseudoniem A.M. Barnard.
-    In 1885 Alfred Barnard, met enkele vrienden, alle whisky brouwerijen in Groot Britannië bezocht en daarmee de eerste bezoeker werd van de Laphroaig Distillery?
Alfred Barnard schreef de klassieker 'The Whisky Distilleries of the United Kingdom' over deze reis, het eerste boek in dit genre.
-     Marjorie Barnard haar boeken schreef samen met Flora Eldershaw?
Samen publiceerden zij, onder andere, de romans 'A house is built' (1919); 'Green memory' (1931) en 'Plaque with laurel' (1937).
-     Kate Barnard de eerste vrouw in the Verenigde Staten was die een gekozen positie op staatsniveau bekleedde?
Kate Barnard (1875-1930) werd in 1907 gekozen tot Staatscommissaris voor Liefdadigheid en het Gevangeniswezen van de staat Oklahoma en bekleedde deze positie tot 1914.
Naar het einde van deze pagina
Naar het begin van deze pagina
-     De Amerikaanse zakenman Chester Irving Barnard ook enkele sociologische boeken geschreven heeft?
C.I. Barnard (1886-1961) bekleedde verschillende hoge posities bij het Amerikaanse telecomminucatiebedrijf AT&T en werd na zijn pensioen benoemd tot voorzitter van zowel de Rockefeller Foundation als de National Science Foundation. In 1938 publiceerde hij het boek 'Functions of the Executive', een sociologische studie over het geven van leiding binnen het bedrijfsleven.
-     De eerste menselijke harttransplantatie werd uitgevoerd door Christiaan Neethling Barnard?
In december 1967 transplanteerde een team van 20 chirurgen, onder leiding van C.N. Barnard, in het Groote Schuurhospitaal in Zuid-Afrika het hart van de bij een verkeersongeluk om het leven gekomen 25-jarige vrouw Denise Duvall naar de aan een
dodelijke hartziekte lijdende 55-jarige kruidenier Louis Washkansky. Washkansky overleed 18 dagen na de operatie, de tweede patiënt die een nieuw hart ontving overleefde dat meer dan een jaar.
-     Een andere Christiaan Barnard uit Zuid-Afrika daar een gevierd toneelschrijver is?
Christiaan Johan Barnard (geboren in 1939) schreef, onder andere, de romans 'Dwaal' (1964); 'Mahala' (1971) en 'Chriskras' (1972) en de toneelstukken 'Pa maak vir my 'n vlieër pa' (1964 en ''n man met vakansie' (1977).
-     Robert Barnard een aantal hoog gewaardeerde detective-verhalen op zijn naam heeft staan?
Onder andere: 'Corpse in a gilded cage', 'No place of safety' en 'A scandal in Belgravia'.
-     Henk Barnard in 1979 de Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur ontving?
De schrijver en regisseur Henk Barnard werd geboren in 1922 in Rotterdam en schreef, onder andere, 'De Marokkaan en de kat van tante Da' (1972); 'Kon Hesi Baka' (1976) en 'De laatste nacht in Jeque' (1979).
-     De dichter Guillaume van der Graft in werkelijkheid Willem Barnard heet?
Willem Barnard werd geboren in 1920 in Rotterdam en schreef, onder andere, de bundels 'In exilo' (1946); 'Tussen twee stoelen' (1960) en 'Na veertig' (1973). In zijn gedichten koppelt hij kunst en Christendom waarbij, vooral in zijn latere werk, zijn angsten en twijfels terugkerende onderwerpen zijn. De stijl van zijn gedichten is modernistisch met een vaak verrassende woordkeus. Het meeste bekendheid verwierf W. Barnard met zijn berijmingen van Christelijke psalmen en gezangen. In  1966 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.
Graft is overigens een klein plaatsje in Noord-Holland.
-     De schrijver Benno Barnard, de beroemdste Nederlander in België, zijn zoon is?
Benno Barnard werd geboren in 1954 in Amsterdam en schreef, onder andere, 'De Engel van Rosetti' (1981), 'De toon van Klein Rosendaal' (1983) en 'Uitgesteld paradijs' (1987). Hij woont al jaren in België en schrijft daarover in NRC-Handelsblad, en elders.
-     Ooit de 'Barnard' (Bn) is voorgesteld als de eenheid voor het ongemakkelijke gevoel dat optreedt in seksueel geladen situaties?
Dit voorstel werd gezegd te zijn gedaan door Dr Victoria Barnard, werkzaam bij het John Radcliffe ziekenhuis in Oxford (VK), maar bewijs hiervoor ontbreekt.


Wijzerplaat van staande klok 817
vervaardigd door William Barnard (1704-1783)
in Newark (Verenigd Koninkrijk),
eigendom van Arie en Arjan Barnard in Hardenberg.


Ontmoet de stamvaders Naar de volgende pagina
Uit de archieven Enkele veel gestelde vragen
Onze symbolen Terug naar de Barnard WWW home-page